Vücut şekliniz ister zayıf ister kilolu olsun, birçok kadın için selülit kaçınılmazdır. Selüliti estetik bir çirkinlik olarak değil, kişinin yaşam disiplinindeki eksiklikleri gösteren bir cilt problemi olarak görmek gerekir. Özellikle günümüzde, teknolojinin gelişmesiyle birlikte kişiler daha hareketsiz bir hayata mahkûm kalıyor. Bunun dışında kadınlardaki östrojen hormonu da tetikleyici bir rol oynuyor. Doğruyu konuşmak gerekirse selülit oluşumunun %100 engellenmesi mümkün değil, ancak umutsuzluğa kapılmaya hiç gerek yok. Çünkü bazı önlemler alarak selülit oluşumunu azaltmak olası. Aktif bir yaşam tarzı ve sağlıklı beslenme, selülit görünümünü minimuma indirmeye, ciltteki hoşlanmadığımız o görüntüyü azaltmaya yardımcı olabilir. Gelin, bugün birçoğumuzun kâbusu haline gelen ve yaz yaklaşırken bizi daha da strese sokan selülitle ilgili birçok soruya cevap bulalım.
Selülit nedir?
Selülit; cilt altında düzensiz ve aşırı yağ birikiminin kan dolaşımını bozmasıyla birlikte genelde uyluk, kalça ve kalça altının bacakla birleştiği bölgelerde oluşan, lokalize bir estetik cilt problemidir. Yağ hücrelerinin fazla yağ depolaması ve östrojen hormonunun da etkisiyle yağ hücreleri genişlemeye başlar. Deri altı bağ dokusu bantları yağ hücreleri arasında dikey olarak hizalanır ve cildin üst katmanlarını vücudun daha derin dokularına bağlar. Fakat yağ hücrelerinde genişleme olduğu zaman bantlar yağ dokusunu bir file gibi sıkıştırarak girintili çıkıntılı bir görünüme, yani selülite neden olur. Bölgede kan dolaşımının zayıflamasıyla birlikte dokulara daha az oksijen ulaşır ve bunun sonucunda dokular elastikiyetini kaybeder, cilt yüzeyi pürüzlü bir görünüm almaya başlar.
Düzenli egzersiz ile pürüzsüz ve güçlü bacaklara sahip olabilirsiniz.
Selülit kimlerde görülür?
Selülitle ilgili bilinen en büyük yanlışlardan biri, selülitin sadece kilolu insanlarda ve kadınlarda ortaya çıktığıdır. Ama zayıf ve fit kadınlar, erkeklerin %10’luk kısmı ve daha 20’lerinin başındaki gençler de selülitten muzdarip olabilir. Diğer taraftan, kadınlarda yaşla birlikte östrojen hormonunun azalması kollajeni tetiklerken, cildin incelmesine ve selülitlerin daha da belirginleşmesine sebep olabiliyor. Sedanter yaşam tarzı ve hazır beslenmeyi tercih eden kişilerde de selülit kaçınılmaz hale geliyor.
Selülit nasıl önlenir?
Selüliti engellemek için kollajen yoğunluğunu artırmak, yağı azaltmak ve kan dolaşımını güçlendirmek oldukça önemli. Bu üç bileşene katkı sağlayacak her türlü yöntem cildin sıkılaşmasında ve selülitin azaltılmasında etkili olacaktır.
- Sağlıklı beslenin: Beslenmede karbonhidrat, protein ve yağ içeriğinin dengeli bir şekilde dağıtmak gerekir. Meyve, sebze ve bol lifli ve tam tahıllı besinleri listenize eklemeyi ihmal etmeyin. Fast food tarzı beslenmeyi hayatınızdan çıkarın. Yağ oranını düşürmeye çalışırken sağlıklı yağlardan uzak kalmayın! Zeytin, avokado, zeytinyağı, balık gibi sağlıklı yağ içeren besinler cildin nemini arttırır ve çukurları daha az görünür kılar.
- Tuz tüketimini azaltın: Tuz alımınızı azaltmak yağ hücrelerinde fazla sıvının ortadan kaldırılmasını kolaylaştıracak ve selüliti önemli ölçüde azaltacaktır.
- Bol su tüketin: İçtiğiniz su miktarını artırmak selülitin giderilmesinde etkili olacaktır. Böylece bir yandan toksinleri vücudunuzdan uzaklaştırırken aynı zamanda cildin esnekliği için gerekli olan nemi de sağlamış olursunuz. Kahve, çay, gazlı içecekler gibi kafein içeriği yüksek içeceklerin tüketimini azaltıp taze sebze suları ve bitki çaylarını tercih edin.
- Kıyafet seçimine dikkat edin: Vücudu ve özellikle kalçayı fazla sıkan dar kıyafetler ve iç çamaşırları kan akışını sınırlayabilir, bu da selülit oluşumuna zemin hazırlar. Ayrıca topuklu ayakkabıyla tüm günü geçirmek kan dolaşımını ve kaslarınızı etkileyeceği için selülit oluşumuna etki eder. Daha rahat kıyafetleri ve ayakkabıları tercih etmekte fayda var.
- Kan dolaşımını hızlandırın: Masaj, bunun için etkili yöntemlerden biridir. Bunun dışında günde 10 dakika fırça veya eldiven yardımıyla bacak, kalça ve kollardaki selülitli bölgeye nazikçe dairesel hareketler yapmak selülitli bölgedeki kan dolaşımını hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Ancak kullanacağınız fırçanın cilt bariyerine zarar verecek kadar sert olmamasına dikkat edin. Bacakları soğuk suyla yıkamak da aynı şekilde kan dolaşımı arttıracağı için oldukça etkili bir yöntemdir.
- Düzenli egzersiz yapın: Araştırmalar gösteriyor ki selüliti önlemek için hareket etmek ve düzenli egzersiz yapmak kremlerden çok daha etkili. Düzenli egzersiz yapmak kan dolaşımını arttırarak protein atıklarının bölgeden uzaklaşmasını, kasların güçlenmesini ve yağ hücrelerinin büyümesini önler. Kısacası, sıkılaştırma ve kuvvet egzersizlerinin selülit üzerindeki etkisi yadsınamaz. Evinizde düzenli olarak yapacağınız egzersizlerle sağlıklı kilo verebilir, kaslarınızı güçlendirebilir, kalçanızı ve bacaklarınızı sıkılaştırarak selülit görüntüsünü engelleyebilirsiniz.
Selülit neden oluşur?
İlk başta kilo gibi düşünülse de aslında selülitin sebebi kilo değildir. Hormonal değişiklikler ve genetik yatkınlık başı çekerken, selülite neden olabilecek birçok faktör vardır:
- Düzensiz yaşam şekli
- Sağlıksız beslenme
- etersiz fiziksel aktivite ve egzersiz yapmamak
- ekerli ve asitli içecekleri tüketmek
- Kahveyi fazla tüketmek
- Fazla tuz tüketimi
- Kan dolaşımı etkileyecek kadar dar, sıkı giysiler giymek
- Alkol ve sigara
- Stres ve hormonsal değişiklikler
- Sürekli topuklu ayakkabı giymek
- Kadınlarda yaşa ve östrojenin azalmasına bağlı olarak cildin incelmesi
Hangi egzersizler selülite iyi gelir?
Selülit odaklı antrenman yapılırken kardiyo ve ağırlık çalışması birlikte yürütülmelidir. Ağırlıktan kastımız, kendi beden ağırlığınız olabileceği gibi seviyenize göre birkaç kiloluk dumbell da olabilir. Kardiyo için etkili yöntemlerden birisi hızlı tempolu yürüyüşler veya interval kardiyolardır. Günde 30- 40 dakikanızı yürüyüşe veya bisiklet binmeye ayırabilirsiniz.
Evinizde kolaylıkla yapabileceğiniz selülit gidermeye yardımcı egzersizleri sizin için paylaşıyoruz. Bunları sağlıklı beslenmeyle birlikte düzenli olarak uyguladığınızda faydasını göreceğinize emin olabilirsiniz.