Psoas kası yüzyıllardır birçok toplumda bedenin en derindeki çekirdeği, adeta “ruhun kası” olarak görülüyor. Araştırmalara göre bu kas, bedeni dik ve hareket eder bir şekilde tutmasının yanı sıra psikolojik durumumuza ve fizyolojik sağlığımıza doğrudan etki ediyor.
Fiziksel stabiliteyi sağlayan en önemli kaslardan biri olan psoas, bacaklardan başlayarak omurgaya uzanan ve bacaklarla bel kemiğini bağlayan tek kastır. Yürüme, koşma, bisiklete binme gibi aktiviteleri gerçekleştirmemizi sağlayan psoas major kası, dizimizi yukarı kaldırdığımız hareketlerde kasılır.
Psoas kasının diyaframla da bağlantısı bulunuyor. Nefes alıp verme sırasında harekete geçen diyafram kası aynı zamanda korku ve anksiyeteyle ilişkili birçok fiziksel semptomun yer aldığı bir bölge. “The Psoas Book” kitabının yazarı Liz Koch bunun psoas ile beyin sapı ve omuriliğin bilinen en eski bölümü olan “alt beyin” arasındaki bağlantıdan kaynaklandığını düşünüyor.
Korku duygusunu yaşamak, farkında olmadığımız, bilinçaltımızdaki endişe ve korku tetikleyicileri ile yaşamsal enerjimizi ciddi ölçüde azaltıyor. Bu gibi durumlar fiziksel ve duygusal gerilimle sonuçlanıyor. Psoasın kasılmasıyla bu duygular adeta bedenimize hapsoluyor. Bu gerilimi hafifletmek; duygusal olarak korkudan uzaklaşmayı, fiziksel ve zihinsel gevşemeyi beraberinde getiriyor.
Kronik psoas gerilimi
Kronikleşmiş birçok fiziksel acı şikâyetinin temelinde de psoas üzerindeki gerginlik yatıyor olabilir.
Psoas kasları, neredeyse doğduğumuz günden itibaren gergin ve kasılmış bir halde bulunuyor. Oturma pozisyonları, postür bozuklukları, topuklu ayakkabılar, günlük hayatta sıkça tekrar ettiğimiz hareket kalıpları ve alışkanlıklar nedeniyle bu gerginlik daha da üst seviyelere çıkabiliyor.
Koşucularda ve bisiklet sporcularında da sıkça görülebilen bu kronik gerilim, psoas major kasının antrenman sırasında günlük hayattan çok daha fazla kez kasılmasıyla ilişkili. Günlük hayatta veya ilgili spor branşımızda bu kronik gerginliği azaltmak için çalışmadığımızda sırt, kalça, diz ağrıları, hatta sindirim sorunları veya düzensiz nefes alma gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor.
Psoas kası, vücudun yapısal stabilitesinin temelini oluşturduğu için bu kas üzerindeki kronik gerginlikler kendinizi nasıl hissettiğinizi, dünyaya nasıl baktığınızı ve insan ilişkilerinizi dahi etkileyebiliyor.
Günümüzde uygulanan yoga pozlarının birçoğu psoas kasının gevşetilmesi ve esnetilmesi prensibine dayanıyor. Yüzyıllardır uygulanan yoga pratikleri psoas ve beden yoluyla zihinsel rahatlama, öze dönüş, anda kalma ve ruhsal gelişimi sağlamayı hedefliyor. Psoas kasını esnetmek, kişinin anda kalmasını kolaylaştırıp bedene ve zihne iyileştirici, canlandırıcı bir etki sağlıyor. Fiziksel olarak hareketleri kısıtlanmayan, sağlam bir vücuda sahip olmak da sizi daha enerjik yapıyor.
Psoasın gerilimini arttıran nedenler
- Uzun süreli oturmak
- Uzun süreli koşu yapmak
- Uzun süreli bisiklet antrenmanları
- Yanlış pozisyonda uyku
- Psoası yük altında bırakan karın egzersizlerinin yoğunluğu
- Aşırı stres
İşte psoas kasını esneterek anda kalmanızı ve bedensel esenliği sağlayacak 4 egzersiz…