Kış aylarında içimizi ısıtmak ve hastalıklara karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için ıhlamur çayı evlerimizden eksik olmuyor. Mis gibi kokusuyla ıhlamur, öksürük ve grip olunduğunda aklımıza ilk gelen bitki çayı.
Ihlamur (Tilia), ebegümecigiller familyasına ait, haziran ve temmuz aylarında açan bir ağaç. Çiçekleri sarı renkli ve yaprakları da kalp şeklinde. Çiçekleri tam açmadan toplanır ve gölgede kurutulur. Ülkemizde daha çok Marmara ve Doğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilir.
Ihlamurun faydaları
Gribe ve öksürüğe iyi gelir
Özellikle kış aylarında griple daha çok karşılaştığımız bir gerçek. Böyle hastalık zamanlarında şifa deposu ıhlamur çayını tüketmek harika bir seçenek olacaktır. Mis gibi kokusu ve tadıyla boğazı yumuşatıp öksürüğü kesmeye yardımcı olur. Aynı zamanda C vitamini açısından zengin olmasıyla bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcıdır.
Sindirim sistemini rahatlatır
Ihlamur, hazımsızlık ve kabızlığa karşı da etkili olabilir. Yumuşak içimi sayesinde mide ve bağırsakların rahatlamasına yardımcı olur. Diüretik (idrar söktürücü) etkisiyle vücuttan sıvı atımını sağlar, fakat bol su içilerek kaybedilen sıvının yerine konması gerekir.
Ruhu ve bedeni sakinleştirir
Günümüzde yoğun iş temposundan da kaynaklı olarak hem ruhumuz hem de bedenimiz stres altında kalabiliyor. Ihlamurun kanıtlanan sedatif ve antidepresan etkisi sakinleşmeye, antienflamatuar etkisi de vücuttaki iltihapların önüne geçmesine yardımcıdır.
Çocuklar da tüketebilir
1 yaşından büyük çocukların da rahatlıkla tüketebileceği bir bitki çayıdır. Tadını yumuşatmak için içine bir çay kaşığı bal eklenebilir.
Aşırıya kaçmayın
Her besinde olduğu gibi gün ıhlamur tüketimi de kontrollü olmalı. Genel anlamda bitki çayı tüketimi günde 2 kupadan fazla olmamalı. Doğru miktarlarda tüketildiğinde faydalı olsa da bilinçsiz tüketim sağlığımıza zarar verebilir. Eğer kronik bir hastalığınız varsa veya düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışmanızı öneririz.
Ihlamur satın alırken dikkat
Açıkta satılan her tür bitki çayını alırken iki kez düşünmek gerek. Ihlamur da dahil, bitki çaylarının yetiştirilmesinden hasadına kadar tüm üretim aşamaları önemli. Çuvallarda üzeri açık şekilde satılan bitki çaylarının hangi ortamlarda muhafaza edildiği, analizlerinin yapılıp yapılmadığı, dış ortamlardan mikroorganizma ve aflatoksin gibi maddelerin geçişinin olup olmadığı birer soru işaretidir. Bitki çaylarınızı bu aşamaların kontrol edildiği, hijyenik kurallara uyulan yerlerden almanızda fayda var.Ihlamur nasıl demlenmeli?
Ihlamurun faydalı etkilerini görebilmek için doğru bir şekilde demlenmesi önemli. Ihlamur kaynayan suda demlenmemeli. Öncelikle su kaynatılmalı, daha sonra ıhlamurun üzerine sıcak su dökülüp üzeri kapalı bir şekilde 5-10 dakika demlenmeye bırakılmalı. Aynı ıhlamur bitkisi birkaç defa demlenmemeli, içimden hemen önce demlenip taze bir şekilde tüketilmeli. Çayı C vitamini açısından daha zengin hale getirmek ve aromasını değiştirmek isterseniz içine limon dilimi ekleyebilirsiniz.