Diastasis recti, karnımızın orta hattında birleşen ve “six pack” olarak bilinen rectus abdominis kaslarının kısmi ya da tamamen ayrılmasına denir. Yani sağ ve sol karın kaslarınızın, onları birbirine bağlayan “linea alba” ya da “beyaz çizgi” denen güçlü bir tendon kılıfından ayrılmasıdır. Kelime anlamı olarak “diastasis” ayrılmayı, “recti” ise karın kaslarımız olarak tanımlanan rectus abdominis kasımızı temsil eder. Karın kaslarındaki bu ayrılma 2-20 cm genişliğinde, 12-15 cm uzunluğunda olabilir. İstatistiksel olarak %52 göbek deliğinde, %36 üstünde, %11 ise altında görülür.
Diastasis recti nasıl anlaşılır?
Konuyla ilgili bir uzman tarafından elle yapılacak bir muayeneyle anlaşılır. Özellikle karın kaslarınızı gerdiğinizde veya bastırdığınızda midenizde oluşan kabarıklıktır. Aşırı şişkinlik, yemek yeme, hatta su içme durumunda bile karnınızda şişlik olabilir.
Diastasis recti hangi sorunlara sebep olur?
Sırt kaslarında, pelvik bölgede ağrı ve fıtık oluşumuna sebep olmakla birlikte, karın kaslarının işlevini yitirmesiyle göbeğin sönmüş bir balona benzetilebilecek şekilde sarkması görsel olarak da kişiye rahatsızlık verir.
Kimler risk altında?
Diastasis recti için en yüksek risk grubu hamilelerdir. Sebebi ise rahmin büyümekte olan bebeğe uyum sağlamak için anne karnındaki kasları germesidir. Özellikle ikiz gebelikte, büyük bebeklerde ve hamilelik döneminde normalden fazla alınan kilolar distasis recti’ye sebep olabilir. Yine gebelik sayısının artışı da bu sebeplere eklenebilir. Ancak bu durum cinsiyete özel değildir. Yani diastasis recti sadece hamile kadınlarda görülmez. Yanlış yapılan aşırı yoğun egzersizler, halter gibi yüksek ağırlıkların kullanıldığı sporlar, zayıf transversus abdominis, gergin rectus abdominis ve obezite gibi sağlık problemleri de karın içi basıncını arttırarak bu duruma sebep olabilir.
Diastasis recti için nasıl önlemler almalı?
Hamilelikten önce ve hamilelik sırasında kişinin fiziksel değişimine uygun olarak ve bu konuda eğitim almış eğitmenler tarafından Pilates gibi uygun, etkili ve güvenilir egzersiz metodlarıyla transversus abdominis güçlendirilebilir. Doğumdan sonra da yine bu egzersizlerle hızlı bir toparlanma süreci yaşanır. Ancak yapılan test sonucu kişinin diastasis recti’si 4 parmak genişliğinden daha fazlaysa cerrahi müdahale gerekir. “Karın germe” olarak da bilinen bu ameliyatlar sonrası, hangi sebebe bağlı olursa olsun, karın kaslarında görülen ayrılma ve deformasyonlar (diastasis recti) da onarılır. Karın orta hattından iki yana parantez şeklinde ayrılan bu kaslar orta hatta getirilir, sağlam dikişlerle bu şekilde iyileşmesi sağlanır. İleride oluşabilecek daha büyük deformite ve fıtıklar bu sayede önlenir. Ayrıca hastanın karnının daha düz ve estetik görünmesi sağlanır. Tüm bu işlemlere gerek kalmadan Pilates gibi doğru egzersiz metodlarını uygulayarak bu riski en aza indirebilir ya da oluşmuş bir diastasis recti probleminiz varsa bu durumu düzeltebilirsiniz.