İnsanları özgeçmişlerine ya da Linkedin profillerine göre değerlendirseydim herkesin mükemmel bir başarı hikâyesine sahip olduğuna inanmam gerekirdi. Bazen etrafımızdaki başarı hikâyelerinin neredeyse hepsinin altında başarısızlık hikâyeleri olduğunu bilmeden, sadece bize sunulan “başarı” imajına odaklanıyoruz. “Başarının dikenli yolundan zafere ulaşmanın altın bir anahtarı ya da bilmediğimiz bir sırrı mı var?” diye sorsalar tek bir cevabım olurdu: sağlam ve sistematik bir başarısızlık. Şaşırdığınızı görür gibiyim. Gelin, beraber inceleyelim.
1. Başarısızlık verinizi iyi okuyun. Her girişimin ya da projenin birden fazla bileşeni vardır. Başarısızlık durumunda projeniz ya da hedefiniz genel olarak istediğiniz yere ulaşamadıysa bile zayıf yönlerini iyi okuyabilmek, geliştirme imkânı olanları geliştirmek sizi farklı bir noktaya getirebilir. Projenizin ya da girişiminizin güçlü yönlerini alıp, zayıf yönlerinin analizinin ışığında daha farklı bir formla yeniden hayata geçirebilirsiniz. Ünlü korku yazarı Stephen King’in ilk romanı “Göz”, yayınevi tarafından tam 30 kez reddedilmiş, son taslakta Stephen King tüm yaratıcılığını ortaya koyarak kitaplarının 350 milyon kopya satmasına sebep olmuştur. Eğer siz de projenizden ve kendinizden eminseniz başarana kadar vazgeçmeyin. Bu uğurda kaç kez reddedilseniz bile…
2. Başarısızlığa bakış açınızı değiştirin. “Başarı” ve “başarısızlık” kavramlarını beraber incelediğimizde başarısızlıklarınızın sizi geliştirmeye yönelik eylemler olduğunu görürsünüz. Oysa elde edeceğiniz başarılar sadece birer motivasyonla sınırlı kalırlar. Başarısızlığın içindeki dersleri keşfetmek ise size ömür boyu etkili olacak kazanımların kapısını açabilir. Başarısızlığı detaylı analiz etmek için 5N1K soru sorma metodunu kullanarak hatalarınızdan maksimum faydayı sağlayabilirsiniz. Thomas Edison’ın ampulü icat ederken de söylediği gibi: “Başarısız olmadım, işe yaramayan 10 bin yol buldum.”
3. Rotayı yeniden oluşturun. Bazı başarısızlıkların üstüne gidilmesi gerekirken, bazı başarısızlıklar da gerekli analizler yapıldıktan sonra sizi yeni hedeflere yönlendirir. Bu yenilgiler hedef rotanızın yeniden oluşturulmasına yol açarken sizi belki de 2021 yılının en önemli “başarılı olma” özelliği olan “esneklik” kavramıyla tanıştırır. Kendinize hata yapma hakkı tanımak, daha da önemlisi, hataları analiz edip hedefinize yeni bir yön verebilmek, başarısızlıklarınızın en güzel meyvesidir.
4. Kriz ve zaman yönetimini öğrenin. Hayal ettiğimiz başarıya ulaşamamak başlı başına bir krizdir aslında hepimiz için. Hele ki bunun içine süreli hedefler girdiyse “kriz ve zaman yönetimi”ni iyi öğrenmek oldukça elzemdir. Karşımıza çıkan durumları nasıl yönetebildiğimiz, kısa sürede etkin kararlar alabilmemiz, başarısızlıklarımızın öğrettiklerinin başında gelir. Hatalarınızdan gerekli dersleri aldıktan sonra, “çok uzun zaman alır” diye baktığınız işlerin çok daha kısa sürede hallolduğunu görürsünüz. Başarısızlıklar krize, krizler fırsata dönüşür bir anda.
Anlatılanların ışığında başarısızlıklarımızı tekrar incelediğimizde, yaşadığımız her yenilginin bize engel olmasından çok hayatımızı daha güzel bir hale getirdiğini bilseydik pes etmek yerine dört elle hayallerimize, hedeflerimize sarılır ve asla vazgeçmezdik.
Her zaman dediğim gibi: “Başka bir hayat mümkün.”