Bu yıl 11-18 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kalp Sağlığı Haftası’nda uzmanlar ton balığının önemine bir kez daha vurgu yapıyor. Zengin bir Omega-3, selenyum ve protein kaynağı olan zeytinyağlı ton balığını haftada en az iki kez tüketmek, kalp hastalıklarından korunmaya yardımcı oluyor.
Ülkemizde her yıl Nisan ayının ikinci haftası, kalp hastalıklarının önlenmesi ve topluma sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırılması amacıyla Kalp Sağlığı Haftası olarak kutlanıyor. Kalbimizi korumak için fiziksel aktivite ve egzersizi artırmanın yanı sıra yeterli ve dengeli beslenmek büyük önem taşıyor. Sağlıklı beslenme deyince akla ilk gelen gıda olan balık; içerdiği Omega-3 yağ asitleri sayesinde kalp hastalıklarından korunmaya ve bağışıklığın güçlenmesine yardımcı oluyor. Omega-3 yönünden çok zengin bir balık türü olan ton balığı ise, aynı zamanda insan sağlığı için en yararlı doğal protein kaynaklarından biri. Omega-3’ün yanı sıra potasyum, magnezyum, çinko, selenyum, fosfor, demir gibi mineraller ile B12, A, B, D ve E vitaminlerini de içeren ton balığı; bu özellikleri sayesinde bağışıklığı destekliyor ve birçok hastalığa karşı koruyucu katkı sağlıyor.
Ton balığının mucizevi etkilerinden en iyi şekilde yararlanmak için ürün seçiminde dikkatli olmak gerekiyor. Sofranızda ailenizle birlikte güvenle tüketebilmeniz için açık denizlerin derin ve tertemiz sularında yetişmiş, doğal, katkısız, koruyucusuz, taze ton balıklarını tercih etmelisiniz.
Selenyum deposu ve antioksidan kaynağı
Beslenme Uzmanı Berrin Yiğit, her yaş grubunun ton balığı tüketmesinin tavsiye edildiğini belirtiyor:
“Balık; içerdiği Omega-3 yağ asitleri sayesinde, diğer birçok önemli faydasının yanı sıra kalbinizin korunmasına yardım ediyor. Araştırmalar gösteriyor ki; beslenme rutininize ekleyeceğiniz balık, kalp hastalıklarına yakalanma riskinin azalmasına destek oluyor. En yüksek oranda Omega-3 içeren balık türleri arasında başı çeken ton balığı; kolesterol ve yüksek tansiyon gibi risklere karşı kalbi koruyor. Kalp ritminin düzenlenmesine, kanın pıhtılaşmasının azalmasına ve felçten kalp krizine kadar birçok ciddi sağlık sorununun önlenmesine yardımcı oluyor. Öte yandan çinko, selenyum, C vitamini ve magnezyum içeriğiyle bağışıklık sistemini destekliyor. Serbest radikallerle savaşarak kanserden korunmaya katkı sağlıyor. Dünya Sağlık Örgütü dahil birçok otorite, sayısız faydası sebebiyle haftada en az iki kez ton balığı tüketilmesini tavsiye ediyor.”
Kilo kontrolüne yardımcı oluyor
Kalp sağlığının korunmasında kilo kontrolünün de çok önemli olduğunu vurgulayan Beslenme Uzmanı Berrin Yiğit, “Ton balığı, düşük kalorisi, yüksek protein ve besin değerleriyle, kilosunu ve sağlığını korumak isteyenlere lezzetli bir çözüm sunuyor” diyor.
Okyanusların tertemiz derin sularından gelen civasız ton balıkları
Akdeniz mucizesi zeytinyağlı kolay açılan kutudaki ton balığı ile düşük kalorili menüler hazırlayarak, sofralarda düzenli olarak ton balığına yer vermek mümkün. Sağlıklı ton balığına ulaşmak için de güvenilir ve kaliteli markaları tercih etmek şart. Atlantik ve Hint okyanuslarında yetişen ton balıkları dondurulmuş halde ülkemize getiriliyor ve civa içermemeleri sebebiyle güvenle tüketilebiliyor. Üstelik Balığını Sorgula uygulamasıyla ton balığının tam olarak nerede yakalanarak sofraya geldiği de öğrenilebiliyor.