Antrenman sonrası toparlanma, performansın artırılması ve bir sonraki antrenmana kasların hazır olarak çıkması için çok önemlidir. Bu sebeple sporcuların en iyi ve hızlı şekilde toparlanmasının sağlanabilmesi için çeşitli beslenme stratejileri geliştirilmiştir.
Bu stratejilerden antrenman sonrası tüketilecek öğünün; en hızlı toparlanmayı sağlayan, aynı zamanda maksimum düzeyde kas protein sentezini artıran şekilde olması için yenilen ya da içilen besinin karbonhidrat + protein kombinasyonu şeklinde olması gerektiği önerilmektedir.
Yani sadece muz (karbonhidrat kaynağı) ya da sadece süt (protein kaynağı) değil; muz + süt başka bir deyişle karbonhidrat + protein kaynağı birlikte olacak şekilde besin alımı önerilmektedir.
Bu stratejinin işe yaradığı bilindikten sonra alternatif ve pratik seçenekler aranmaya başlanmış ve çikolatalı sütün (hem karbonhidrat hem de proteini dengeli barındırdığı için) antrenman sonrası için bir ergojenik destek olabileceği fikri ortaya atılmıştır ve ilgili çalışmalar yapılmaya başlanmıştır.
Her şeyden daha önemlisi çikolatalı süt ekonomik, kolay ulaşılabilir ve lezzetli bir tercih olduğu için bu alandaki çalışmalar daha da artış göstermiştir. Düşünsenize hem uygun fiyatlı hem her yerde bulunabilir hem çok lezzetli hem de performansınızı olumlu etkileyen bir ürün daha ne olsun!
2010 yılında futbolcular üzerine yapılan bir çalışmada; toparlanma üzerine olan etkisine bakılmıştır. Katılımcılar randomize olarak iki gruba ayrılmış ve katılımcılara yaklaşık 500 kalori değerinde iki farklı antrenman sonrası öğün hazırlanmıştır, bir grup yüksek karbonhidrat (122 gr karbonhidrat, 2 yağ) diğer grup ise çikolatalı süt (84 gr karbonhidrat, 28 gr protein, 7 gr yağ) tüketmiştir. Çalışma sonucuna göre toparlanma (yorgunluk-kas ağrısı vb.) üzerine iki öğünde benzer iyileşmeler gösterirken; çikolatalı süt tüketen grupta bir kas hasarının varlığını gösteren bir parametre olan serum kreatin kinaz düzeyi daha az çıkmıştır. Ve kas toparlanmasında çikolatalı sütün daha başarılı olduğu düşünülmektedir.
2012 kadınlar üzerinde yapılan bir çalışma da ‘’Çikolatalı süt içelim ama yağlı mı yağsız mı?’’ sorusunun cevabı aranmıştır. Yağsız çikolatalı süt içen grup (300 kcal, 58 gr karbonhidrat, 16 gr protein, 0 g yağ) veya yağlı çikolatalı süt içen (380 kcal, 58 gr karbonhidrat, 16 g protein, 10 gr yağ) grup olarak katılımcılar randomize bir şekilde iki gruba ayrılmıştır. 8 haftalık bir süre boyunca direnç egzersizinin hemen ardından her iki formunda alınmasıyla üst ve alt vücut kuvveti değişiklikleri ile ilgili olarak benzer etkilere sahip olduğu bulunmuştur.
Bununla birlikte az yağlı çikolatalı süt içindeki bileşiminden ötürü sporcu içeceği standartlarını karşılayan bir seçenek olarak konuşulmaya başlanmıştır. Ek olarak, egzersizden sonra sıvı geri kazanımına fayda sağladığından önemli bir elektrolit kaynağıdır.
Peki Özlem ikisi de aynıysa sence hangisini içelim derseniz özellikle yağlı içmenin ek bir faydası olmadığı için yağsız tercih edip, hayvansal kaynaklı -doymuş- yağ alım miktarımızı aslında azaltıp yerine ceviz, badem, fındık gibi kabuklu yemişlerden faydalanarak bitkisel yağlarla yerini değiştirebiliriz.
Son olarak 2019 yılına yapılan 103 kişinin katıldığı bir çalışmada; çikolatalı süt ve karbonhidrat takviyesinin kuvvet üzerine olan etkisine bakılmıştır. Çalışmanın sonucuna göre çikolatalı sütün kuvvet üzerinde daha etkili olduğu bulunmuştur.
Tüm bu konuştuklarımız doğrultusunda çikolatalı sütü antrenmanlarımızdan sonra bir ergojenik destek ve post workout olarak kullanabileceğimiz sonucuna varmaktayız, ancak tabi ki miktar her zaman ki gibi kişiye göre değişir, burada bireysel ihtiyaçlar ve hedefler belirlenip miktara öyle karar verilmelidir.