Pilates metodu fit bir vücuda sahip olmak, sıkılaşmak gibi hedeflere yönelik bir yöntem gibi görünse de rehabilitasyon ve tedavi yönünden fayda sağlayan hareket paternlerini de içeriyor. Pilates, bütüncül tedavi sürecinde yararlanılabilen bir yöntem.
Vücutta mevcut olan patolojik durum (çoğu kez mekanik), kişiye hareketsiz olduğu zaman güvende olduğu hissini verebilir. Bununla birlikte kişi, ağrının tekrar artacağı korkusuyla belini kullanmayı ve tüm fiziksel aktivitelerini kısıtlar; fakat inaktif olan kas, ligaman ve eklem yapıları bu şekilde başka sorunlara daha açık hale gelebilir veya hasarın daha da ilerlemesini kolaylaştırabilir. Bu sebeple kişiye günlük yaşamında belini nasıl fonksiyonel kullanması gerektiği, doğru hareket ve açının beden için deformasyondan ziyade fayda sağlandığı idrak ettirilmeli. Osteopatinin kurucusu Andrew Taylor Still’in de dediği gibi, “hareket hayattır”. Bu nedenle tedavinin ana hedefi; günlük aktiviteleri iyileştirmek, kısıtlılıkları engellemek ve işe dönüşü veya işte kalışı sağlamak olmalı. Ancak şunu da bilmekte fayda var: “Daha fazla” her zaman “daha iyi” değildir.
Her 10 kişiden 8’i hayatı boyunca mutlaka bel ağrısı yaşıyor. Ağrının kişiden kişiye değişen konumu, çeşidi ve sebebi; çözümlerin de birbirinden farklı olmasına yol açıyor. Lumbal (L1-L5) bölgede olan disk problemleri, faset eklem problemi, ligaman zedelenmesi, kas spazmı, spondilolistesiz (bel kayması), spondiloz (eklem kireçlenmesi), spinal stenoz (sinir sıkışması) kaynaklı problemler çeşitlendirilebilir.
Her bel ağrısının sebebi bel fıtığı olmadığı gibi, ağrınız olmadığı halde lumbal bölgede fıtıklaşma olabilir. Belinizde olabilecek herhangi dejenerasyon-hernide konservatif tedavi yöntemleriyle spontane geri çekilme sağlandığı görülmüştür. Doğal seyrine bırakılmış, konservatif (cerrahi olmayan) tedavi uygulanmış fıtıklaşmanın disk yapılarının çekilme süresinin 3-21 ay arasında değiştiği görülmüştür.
Konservatif tedavi seçeneklerinden egzersizin yadsınamayacak derecede faydası var. Bel problemi yaşayan kişilere uygulanan modifiye Pilates egzersiz programları; ağrıyı azaltmada, esnekliği, propriosepsiyonu, genel ruh halini olumlu yönde etkilemede etkili bir yöntem.
Kronik bel ağrısı birçok sebebe bağlı olabilir, ancak iki nokta üzerinde durulduğunda ağrı düzeyinde anlamlı azalma olduğu yapılan çalışmalarda tespit edilmiştir:
- Dinamik aktiviteler sırasında omurganın stabilitesi bozulduğunda multifidus ve transversus abdominis gibi derin kasların aktivasyonunda gecikme
- Oluşan bu instabilitenin yüzeysel kasların aktivasyonuyla kompanse edilmeye çalışılması
Pilates egzersizleri derin kaslardaki motor kontrolü iyileştirip stabiliteyi arttırırken, yüzeysel kaslardaki aktiviteyi azaltır. Böylece postürü ve vücut farkındalığını arttırır. Pilates egzersizleri spinal stabilizasyon egzersizleriyle benzer gibi düşünülse de, spinal stabilizasyon egzersizlerinin tarzı olan spesifik kas gruplarının bilinçli aktivasyonunu içermiyor. Pilates egzersizleri sırasında multifidus, transversus abdominis, pelvik taban ve diafragma kasının ko-kontraksiyonu gözleniyor. Bu ko-kontraksiyonun amacı eklem kompresyonunu ve pelvik tilt değişimini azaltmak. Kronik bel ağrılı hastalarda Pilatesin etkinliğini değerlendiren bir çalışmada Pilates; genel sağlık durumu, spor aktiviteleri, fleksibilite ve propriosepsiyonda iyileşme sağlamış ve bel ağrısını kontrol grubuna göre anlamlı derecede azaltmıştır.
Şunu unutmamakta fayda var: Bilgi ağrıyı azaltır. Bu sebeple, kişiyi bilgilendirip doğru egzersiz paternlerini vücuduna uygulayarak hayat kalitesini artırabilir, gelecekteki bedenine yatırım yapmasına katkı sağlamış oluruz.