Suyun üzerinde sabahın erken saatleri veya akşam güneşi batırırken o eşsiz doğayı bir de teknenin üzerinden hissetmeyi dileyenler için kürek sporunu PT Academy Sporcu Sağlığı Merkezi, Olimpik Kürek Milli Takımı ve Fenerbahçe Spor Kulübü Kürek Şubesi’nin spor fizyoterapisti İhsan Taha Torğut anlatıyor.
Kürek sporu, finişi görmeden yarıştığınız ve rakibinizi geçtikten sonra fark ettiğiniz tek spordur. Durgun su sporu olarak bilinen kürek sporunun tekli, ikili, dörtlü veya sekizli olmak üzere farklı kategorileri vardır. Oturarak yapılan nadir sporlardan biri olan kürek, sağlam bir dayanıklılık sporunun yanında hem aerobik hem de anaerobik kapasite gerektirir. Fizyolojik olarak uzun süreli enerji ve kuvvet gerektirir. Vücudun hemen hemen her kasının aktif olduğu kürek sporunda bilinenin aksine aslında omuz ve kol yerine primer bacakların aktif olarak yer aldığı bir spordur.
Tarihi çok eskiye dayanmasıyla birlikte Olimpiyatlar’da 1990 yılından itibaren yer almaktadır. Kürek teknelerinde, tek kürek ve çift kürek olarak iki farklı branş bulunur. Tek kürek branşında her kürekçi bir kürek kullanırken, çift kürekte her kürekçi bir çift kürek kullanır.
Beraberlik ve uyum
Takım sporu olarak bilindiği gibi sadece tek çifte (1X) tekne sınıfında bireysellik söz konusudur. Ekip uyumunu ve birlikteliğini ortaya çıkaran kürek sporunda başarı için sporcuların tekne üstünde hem teknik olarak hem de sosyal olarak beraberlik ve uyumu çok önemlidir. Kürek sporu, malzemeye ve dış etkenlere bağlı sebeplerden etkilenmektedir. Bu spordaki amaç; tekneyi en hızlı şekilde götürmektir ve bunun için sporcular yoğun ve şiddetli antrenmanlar yapmaktadırlar. Kürek sporu, birçok spora göre fizyolojik ve psikolojik olarak bireylerde daha fazla gelişim sağlamaktadır.
Ülkemizde Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi ana spor kulüpleri başta olmak üzere kürek branşı birçok kulübün bünyesinde sporcu yetiştiriyor. Her yıl düzenlenen Türkiye Şampiyonası’nın yanında uzun yıllardır Türkiye Kürek Milli Takımı sporcularımız Dünya Şampiyonaları’nda madalyalarıyla ülkemizi taçlandırıyorlar.
Ülkemizde Türkiye Kürek Federasyonu faaliyetlerinde gerçekleştirilen sistematik ve bilimsel çalışmalar ile Olimpiyatlar her zaman birincil hedef olmuştur. Kürek dalında katılacak ülke ve sporcuların nihai seçimi Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve FISA’nın birlikte organize ettiği yarışmalarla tespit ediliyor.
Antrenman düzeni
Küreğe başlama yaşı 12 olarak kabul ediliyor. Bu yaşlarda (12-17 yaş) önerilen antrenman ise ergometre (salonda kürek çekme aleti) çalışmaları, mobilite, esneklik ve vücut ağırlığı gibi çalışmalar. 17 yaşından sonra su antrenmanları ve kara antrenmanları sıklığı arttırılmaktadır. Bir kürekçinin hedef düzeyde olduğu yaş aralığıysa 27-34’tür. Amatör olarak hobi küreği için yaş sınırı bulunmadan 12 yaşından itibaren her birey rahatlıkla kürek sporu yapabilir. Aynı zamanda kürek ergometresi; koşu, bisiklet gibi aerobik antrenman yapmak isteyenlerin de alternatif tercihi olmaktadır.
Başarıyı etkileyen faktörler
Her sporda olduğu gibi kürek sporunda da başarıyı etkileyen faktörler vardır. Kürek bir doğa sporu olduğu için rüzgar, dalga, yağmur ve sıcaklık gibi hava şartları sporcuları etkiler. Bu yüzden de yapılan dereceler değişkenlik gösterir. Su yarışlarında en iyi dereceler tekne sınıflarının boyutuna göre değişkenlik gösterip 5.30 ile 8 dakika arasında olabilir. Sporcular iyi bir yarış süresi için 365 günlerini ayırıp antrenman yaparlar. Kürek takımlarında antrenör, fizyoterapist, doktor, kuvvet ve kondisyon koçu ile psikolog bir ekip halinde multidsipliner çalışma ortamı yaratırlar.
Yarışlar her yaş sınıfında kadın ve erkek kategorilerinde, hafif kilo ve ağır kilo olarak yapılır. Tekne kategorilerinin hepsinin standart ağırlıkları vardır. Tekne hafif çıkarsa hakemler tarafından tartıların üzerinde standart ağırlıklara ulaşana kadar minik ağırlıklar eklenir. Tekne standart kilolardan fazlaysa, sporcuların fazladan ağırlık taşıması anlamına gelir; ağırlıklar çıkarılır.
Hobi küreğini mutlaka denemenizi öneririm. Suyun üzerinde sabahın erken saatleri veya akşam güneşi batırırken o eşsiz doğayı bir de teknenin üzerinden hissetmeniz dileğiyle…
Kürek ergometresi
- Kürek çekme pozisyonu sırayla bacak-sırt-kol ile başlar ve en büyük yükü bacaklar alır.
- Kürek çekme pozisyonunda ileri uzanma maksimum kalça-diz-ayak bileği fleksiyonu sağlanmalıdır.
- Hafif lumbar omurga fleksiyonu ve pelvisin öne rotasyonu sağlanmalıdır.
- Bitiş pozisyonunda lumbopelvik kontrol, nötral lumbar omurga pozisyonu sağlanmalıdır.
- Bel ağrısı olan kürekçilerin çoğunda fleksiyon kalıplı motor kontrol disfonksiyonu görülmektedir.